POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Na Dny NATO v Ostravě zavítá švédský tankovací Hercules

30.05.2014, 12:00

Švédské letectvo (Flygvapnet) se i v letošním roce zúčastní Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Návštěvníci akce si budou moci prohlédnout švédský letoun C-130H Hercules v úpravě, která mu umožňuje sloužit jako létající tanker.

„Švédské letectvo se v letošním roce akce účastní již počtvrté v řadě, navíc tento stroj se v zahraničí ukazuje pouze zřídka, a tak si velmi ceníme toho, že jej návštěvníci Dnů NATO v Ostravě opět uvidí,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové show.

„Tento tankovací Hercules se na naší akci představil i loni, kdy spolu s českými Gripeny předvedl dynamickou ukázku simulace tankování ve vzduchu, letos si ho budou moci návštěvníci prohlédnout zblízka na statické ukázce,“ upřesňuje Pavlačík. „Je to jedinečná ukázka, neboť v Evropě disponuje tankery pouze několik málo letectev. Jedná se třeba o letectvo francouzské, jehož tanker C-135FR jsme na naší akci viděli v roce 2012.“

Švédské letectvo provozuje 8 vrtulových dopravních strojů C-130 Hercules, které označuje jako TP 84, již od 60. let. To jenom svědčí o nadčasové konstrukci tohoto legendárního stroje, který poprvé vzlétl již před 60 lety, a přesto jsou stále ve výrobě nové verze. Jeden ze švédských Herculesů prošel úpravou, při níž mu bylo nainstalováno vybavení umožňující mu sloužit jako tanker a doplňovat tak ostatním strojům palivo za letu a prodlužovat jejich možný dolet.

K účasti švédského tankeru byla vyhlášena další tipovací soutěž v návštěvní knize na našich webových stránkách. „Účastníkům tipovačky děkujeme a první tři správně odpovídající byli Ondřej B., Matt a Zuzana, jimž tímto gratuluji. Vítěze prosím, aby nás kontaktovali na e-mailu [email protected], abychom mohli dohodnout předání cen,“ uvádí Zbyněk Pavlačík a na závěr dodává, že jednání se švédskou stranou dále probíhají, a není vyloučeno, že se účast ještě rozroste.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro