POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Na Dny NATO se vrací jordánská ženská protiteroristická jednotka

23.08.2022, 11:35

Po šesti letech se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací členky speciální ženské protiteroristické jednotky jordánské armády. Stejně jako v roce 2016 předvedou společnou dynamickou ukázku se zásahovou jednotkou české policie.

Quick Reaction Force Team (QRFT) je ženská speciální jednotka jordánské armády zaměřující se na boj proti terorismu, která se na Dnech NATO poprvé objevila v roce 2015 v rámci svého premiérového zahraničního představení. V něm s jordánskými vojákyněmi vystoupili příslušníci 102. průzkumného praporu z Prostějova a společně v rámci živé ukázky předvedli osvobození rukojmích.

„Jordánské vojačky se na Dnech NATO ukážou potřetí, přičemž obě jejich předchozí vystoupení byly obrovským zážitkem a návštěvníci by si neměli jejich ukázku nechat ujít,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Velkým specifikem této skupiny je, že ji tvoří čistě ženy, což v prostředí muslimských zemí je velmi ojedinělé, dá se říct až jedinečné.“ 

QRFT je součástí jordánské armády, která začala vznikat po teroristických útocích v Ammánu v roce 2005. Hlavním impulsem k založení ženské jednotky byl fakt, že za útoky stála žena a specializací této skupiny je i proto boj proti terorismu v turistických oblastech, přesněji například boj ve městech a osvobozování rukojmích. 

Policie ČR tradičně vystupuje se svými akčními ukázkami na Dnech NATO se zahraničními jednotkami, jako například s polskou či slovenskou policií. S jordánskými vojákyněmi bude vystupovat podruhé, přičemž v roce 2016 bylo součástí ukázky osvobození rukojmích z uneseného letadla. 
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro