POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Maďarské letectvo ve vzduchu předvede Gripen i Hind

20.08.2022, 08:19

Ani na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR nebude chybět dynamická ukázka letounu JAS-39 Gripen maďarského letectva. To poprvé naopak ve vzduchu předvede i bitevní vrtulník Mi-24. 

Maďarsko je na Dnech NATO tradičním účastníkem, jeho Gripeny se akce účastní každoročně již od roku 2010. Dvakrát za vystoupení s tímto strojem získal Cenu primátora Maté Majerik, jeho však na místě display pilota nahradil kpt. David Szentendrei, který na letošním Air Tattoo obdržel cenu Paula Bowena za nejlepší sólové vystoupení proudového stroje. I vrtulník Mi-24 v maďarských barvách byl na mošnovském letišti k vidění, ovšem dosud pouze na statické ukázce, letos premiérově zamíří do vzduchu.


JAS-39 Gripen


Mi-24 Hind

„Ocenění Davida Szentendreie na Air Tattoo při jeho první sezóně v pozici display pilota slibuje výborné představení. Doufáme, že i na Dnech NATO ze sebe i z Gripenu vytáhne maximum a zabojuje o další Cenu primátora pro maďarské letce,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Jsme zvědavi i na ukázku Mi-24, jehož letové schopnosti na Dnech NATO zatím předváděli pouze čeští piloti.” 

Letouny JAS-39 Gripen zajišťují obranu maďarského vzdušného prostoru od roku 2006. Maďarsko provozuje stejně jako Česká republika 12 jednomístných a dva dvoumístné letouny tohoto typu, které má pronajaté od Švédska. To Gripeny vyvinulo na sklonku studené války primárně pro své letectvo. Proto mezi speciality letounu patří schopnost využívat i vybrané silnice jako vzletovou a přistávací plochu tak, jak vyžadují švédské mobilizační plány. Nyní jsou Gripeny mimo Maďarska a domovského Švédska provozovány v České republice, Thajsku,  Jihoafrické republice a do výzbroje nově tento stroj v nejmodernější verzi E zavádí i Brazílie. 

Oproti tomu bitevní vrtulník Mi-24 známý též pod kódovým označením „Hind” poprvé vzlétl již v roce 1969 v Milových závodech v tehdejším Sovětském svazu. Celkově jich bylo vyrobeno více než 2 500 kusů a nadále je ve službě v mnoha zemích světa, včetně letectev některých členů NATO. Maďarské vrtulníky byly nedávno modernizovány a zůstanou tak ve výzbroji ještě několik let. Mi-24 hrají významnou roli v současné válce na Ukrajině, když jsou ve výzbroji ukrajinského i ruského letectva.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro