POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Lotyši při své premiéře přiletí s legendární Andulou

29.04.2022, 07:56

Na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR bude poprvé prezentovat lotyšské letectvo. Poslední z pobaltských států, který se dosud akce nezúčastnil, ukáže ikonický dvouplošník An-2 Colt přezdívaný Andula.

Lotyši na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR participovali již v roce 2011 ve formě civilního akrobatického týmu Baltic Bees s letouny L-39. Letos se však poprvé představí vzdušné síly tohoto státu s jedním ze svých tří letounů An-2. Ten měl na mošnovské letiště dorazit již v roce 2019, kdy však byla jeho prezentace odvolána. 

„Světoznámý An-2 byl dosud na Dnech NATO k vidění pouze jedinkrát, a to v barvách estonského letectva v roce 2012. Díky premiérové účasti lotyšského letectva tak budeme moci tento legendární stroj vidět po deseti letech,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. „Jedná se o letoun se skutečně širokým spektrem využití. Zajímavostí z nedávné doby je, že v roce 2020 byly ve válce o Náhorní Karabach dálkově řízené An-2 nasazeny Ázerbájdžánem jako vějička při likvidaci arménské protivzdušné obrany.“

Jednomotorový dvouplošník An-2 je široce rozšířený multifunkční letoun, využívaný pro vojenské i civilní účely. Jeho výroba začala v roce 1947, přičemž pokračovala až do 21. století. Celkem bylo vyrobeno více než 18 tisíc kusů. V lotyšském letectvu je Antonov An-2 využíván pro transportní účely a hlídkovou činnost. Ozbrojenými silami dalších států byl nasazován též jako výsadkový letoun či improvizovaný bombardér.

Obdobně jako v sousední Litvě i v Lotyšsku působí čeští vojáci v rámci mise posílené předsunuté přítomnosti Severoatlantické aliance. Pod kanadským velením zde operují příslušníci 15. ženijního pluku přinášející kontingentu schopnosti pontonové čety. Lotyšské letectvo taktéž nedisponuje stíhacími letouny a v rámci mise NATO Baltic Air Policing se o ochranu lotyšského vzdušného prostoru starají alianční státy. Od dubna do června tato úloha připadne na české vojáky s letouny JAS-39 Gripen.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro