POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Litva opět představí průřez svým letectvem

08.03.2019, 12:25

Již po šesté v řadě na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR míří litevské letectvo. To stejně jako v předchozích letech nabídne na statických ukázkách dopravní letoun C-27 Spartan, vrtulník AS-365 i cvičný či lehký útočný stroj L-39 a ukáže tak komplexní prezentaci svých schopností.

Ve stejné sestavě se představilo i v předchozích letech, a vzhledem k tomu, že Litva nedisponuje stíhacím letectvem, to znamená, že na Letiště Leoše Janáčka Ostrava pravidelně posílá vše, co může. Naopak v Pobaltí budou v té době působit letouny JAS-39 Gripen českého letectva, které v rámci alianční mise ochrání vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska.

"Litevské letectvo sice není početné, ale i díky tomu má prvenství v tom, že na Dny NATO každý rok vysílá téměř čtvrtinu všech svých letadel, což je opravdu mimořádné," oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "A přestože letoun C-27 Spartan se u nás objevuje i v barvách jiných států, vrtulník AS365 u nás mohou návštěvníci vidět pouze právě díky Litvě. Cvičný stroj L-39 Albatros u nás pravidelně prezentovalo české letectvo, to je však v květnu vyřadí z výzbroje, a tak se může stát, že i tento letoun Litva představí jako jediná." 

Zrušeno: Účast letounu L-39 litevského letectva byla odvolána (5. září 2019)

Vrtulník AS365N3+ Dauphin je nejnovějším přírůstkem ve výzbroji litevského letectva z roku 2015, který je využíván především pro pátrací a záchranné operace, ale i pro monitoring životního prostředí. Moderním strojem je i transportní letoun C-27J Spartan, jenž v litevských silách slouží od roku 2012. Naopak L-39 Albatros, jehož účelem je primárně základní či udržovací výcvik, ale může být použit i jako lehký bojový letoun, představuje tradici a díky původu v továrnách společnosti Aero Vodochody, generálního partnera akce rovněž sepjetí litevského letectva s českým, potažmo československým, leteckým průmyslem.

Obranná spolupráce obou zemí však probíhá i v současnosti, a to nejsilněji v celé historii obou států. Na území Litvy působí v rámci předsunuté přítomnosti Severoatlantické aliance pod vedením Německa přes 200 českých vojáků s obrněnými vozidly Pandur. Po sedmi letech se do Pobaltí v září vrátí i čtyři letouny JAS-39 Gripen, jež budou do prosince zajišťovat ochranu tamního vzdušného prostoru. Na rozdíl od předchozích misí nebudou umístěni na litevské základně Šiauliai, ale budou létat z estonského Amari. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro