POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

KDC-10: Návrat holandského obra

24.08.2018, 13:08

Letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR nabídnou jedinečný návrat jednoho z největších dopravních a tankovacích letounů operujících ve službách vzdušných sil evropských zemí. Nizozemské královské letectvo (RNLAF) vysílá na statickou prezentaci letoun KDC-10, jehož dále doplní dva stíhací letouny F-16 Fighting Falcon.

V Evropě se nachází pouze dva stroje KDC-10, s oběma operuje Nizozemské královské letectvo a jeden z nich měli návštěvníci Dnů NATO šanci si zblízka prohlédnout poprvé a naposled v roce 2015. Oproti tomu lze stíhací letouny F-16 z řad RNLAF brát za tradiční účastníky, kteří si na mošnovském letišti odbyli premiéru již před deseti lety. 

„Účast letounu KDC-10 považujeme za jedinečnou už jen kvůli vysoké operační vytíženosti, kterou s sebou nese existence pouze dvou těchto strojů v Nizozemském královském letectvu. Prezentace tohoto obřího letounu na veřejné akci jako jsou Dny NATO je proto skutečnou raritou, o to více si ceníme toho, že se nám jeho návrat po třech letech podařilo dojednat,“ vyzdvihuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Tím nicméně účast holandských vzdušných sil nekončí, jelikož budou na statické ukázce prezentovány také divácky oblíbené stíhací letouny F-16.“

Transportní a tankovací letouny s označením KDC-10 vznikly modifikací strojů DC-10, které RNLAF zakoupilo v roce 1992 od civilní letecké společnosti Martinair. Letoun je schopný letět až se 112 tunami paliva současně s více než 40 tunami nákladu. Doplňování paliva ve vzduchu provádí tanker pomocí systému RARO, jenž díky pěti kamerám přenáší trojrozměrný obraz do operační kabiny, odkud se joystickem ovládá tankovací trubice. Z tankeru je možné takto přečerpat zhruba 1 750 litrů paliva za minutu.

KDC-10 zároveň představují již čtvrtou verzi transportního a tankovacího letounu, který se na Dnech NATO návštěvníkům představil – v předchozích letech se na mošnovském letišti ukázaly americký tanker KC-135, francouzský C-135FR a švédský KC-130. Ze všech uvedených je však KDC-10 zdaleka největší - dosahuje výšky 17 metrů, čímž o více než pět metrů převyšuje jak KC-135, tak i na Mošnově dobře známý bombardér B-52, jehož překonává i délkou - 55 m oproti 48 m. 

Domovem nizozemských strojů KDC-10 se stala 334. dopravní letka v Eindhovenu, odkud jsou pravidelně vysílány do zahraničních vojenských i humanitárních misí.  V minulosti se jednalo například o operaci Enduring Freedom v Iráku či humanitární pomoc pro zemětřesením zasažené Haiti, před nedávnem pak letoun KDC-10 sloužil k doplňování paliva nizozemských stíhacích letounů F-16 a dalších aliančních strojů v bojové operaci proti tzv. Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro