POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Italské letectvo se vrací do Ostravy s premiérou vrtulníku AW139

04.09.2015, 08:59

Po třech letech se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí italské letectvo. Poprvé nabídne jeden ze svých vrtulníků, a to víceúčelový AgustaWestland AW139.

Tento střední dvoumotorový víceúčelový vrtulník si diváci budou moci vychutnat na dynamické i statické ukázce. Vrtulník AW139 slouží v italském letectvu k vyhledávacím, záchranným a zdravotnickým misím, a to zejména na moři. AW139 tak doplní v minulosti bohatou účast italského letectva, která zahrnovala dopravní letoun P-180, vojenský transportní letoun C-27J Spartan nebo stíhací letouny Eurofighter Typhoon.

„Italské letectvo dosud představilo transportní a bojové letouny, letošní účast vrtulníku AW139 tak zvětší spektrum italské výzbroje, se kterou se návštěvníci akce mohou seznámit,“ řekl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Rovněž doplní letošní různorodou nabídku vrtulníků, která by se mohla ještě zpestřit,“ dodal Pavlačík.

Vrtulník AW139 v celkovém počtu přes 700 kusů v současnosti využívá více než 60 států světa, což z něj dělá jeden z nejvyužívanějších víceúčelových strojů sloužících k záchranným operacím, námořnímu hlídkování, přepravě VIP osob, hašení požárů a dalším účelům. Nachází se ve výbavě např. Japonska, Jižní Koreji nebo Spojených arabských emirátů. V Itálii je začleněn do armády, pobřežní stráže a celní správy. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro