POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Francouzský Rafale se vrací na Dny NATO

04.08.2022, 18:21

Po čtyřech letech bude na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR znovu k vidění francouzský letoun Rafale. Tentokrát se však návštěvníkům poprvé představí na statické ukázce. 

Letouny Rafale francouzského letectva již dvakrát nad mošnovským letištěm předváděly své schopnosti při dynamických ukázkách. Letos poprvé si budou moci návštěvníci prohlédnout tento letoun francouzské firmy Dassault zblízka.

„Francouzské letectvo se na Dny NATO vrací po třech letech, když naposledy se zde prezentovala skupina Patrouille de France s letouny Alpha Jet. A jsme rádi, že se i tentokrát bude prezentovat se strojem francouzského původu, který se u nás neobjevuje příliš často,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Francie patří mezi významné poskytovatele bezpečnosti na evropském kontinentu a v tomto ohledu můžeme účast letounu Rafale vnímat jako symbol spojeneckých závazků a partnerství mezi Českou republikou a Francií.“

Rafale je francouzský dvoumotorový bojový letoun, který vznikl poté, co Francie opustila vývoj společného evropského letounu – pozdějšího Eurofighteru. Rafale může sloužit k vybojování vzdušné nadvlády, průzkumu či útokům proti pozemním i námořním cílům. Oproti Eurofighterům může být vybaven jadernými zbraněmi a též se vyrábí i ve verzi vhodné pro operace z letadlových lodí. Jako jediný ne-americký stroj tak může přistávat na palubách amerických lodí. 

Do ostré akce se Rafaly poprvé dostaly v alianční misi v Afghánistánu, kde poskytovaly leteckou podporu pozemním jednotkám. Nasazeny byly i v operaci v Libyi a proti Islámskému státu.

Kromě Francie tyto stroje slouží i v letectvech Egypta, Kataru, Indie a Řecka, kontrakty na dodávky nových či starších Rafalů však již podepsaly i Chorvatsko, Indonésie a Spojené arabské emiráty.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro