POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Firmy holdingu CZECHOSLOVAK GROUP a TATRA TRUCKS představí vojenská vozidla i letecké technologie

31.08.2021, 18:42

Společnosti patřící do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) a automobilka TATRA TRUCKS jsou již po dlouhá léta tradičními partnery Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. I letos mají navíc status speciálního partnera této mezi diváky i odborníky velmi populární události.

Na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády České republiky se vedle ozbrojených sil České republiky a partnerských zemí NATO veřejnosti prezentují i firmy českého a zahraničního obranného průmyslu. K největším vystavovatelům každoročně patří technologický holding CZECHOSLOVAK GROUP a automobilka TATRA TRUCKS. Firmy holdingu působí v oblasti pozemní vojenské techniky, zbraní a munice, speciálního vybavení pro armádní i záchranářské složky, ale i v oblasti výroby automobilů či letecké techniky a vybavení pro letectví.

„Dnů NATO se firmy holdingu CSG a společnost TATRA TRUCKS účastní už mnoho let a tuto akci vnímáme jako prestižní záležitost, o čemž mimo jiné svědčí i to, že jsme jejími speciálními partnery. Dny NATO nám totiž dávají možnost seznámit odborníky i širokou veřejnost s výsledky naší práce. Můžeme jim ukázat, že český obranný průmysl, jehož významnou část tvoříme, se může srovnávat se zahraničím a že naše speciální systémy i vozidla patří k technologické špičce,“ řekl Andrej Čírtek, tiskový mluvčí holdingu CSG.

Letos vedle automobilky TATRA TRUCKS představí své výrobky společnosti TATRA DEFENCE VEHICLE, RETIA, ELDIS a EUROPEAN AIR SERVICES. Slavná kopřivnická automobilka TATRA TRUCKS bude vystavovat nejnovější provedení vozu Tatra Tactic 6x6. Jde o druhou generaci středního vojenského nákladního automobilu, který je nabízen i ve verzi 4x4. Nová generace Tatra Tactic má oproti první generaci zavedené ve výzbroji AČR zcela novou tatrováckou kabinu, jejíž prvky jsou unifikovány s řadou Tatra Force, k pohonu je použit osvědčený a celosvětově rozšířený motor Cummins ISB.

TATRA TRUCKS vystaví také osvědčenou řadu vojenských těžkých automobilů Tatra Force, konkrétně v provedení 4x4 a 6x6. Vozy Tatra Force jsou vyvinuty především pro vojenské účely a uplatňují se nejen v české a slovenské armádě, ale i v dalších zemích. Díky svým velmi dobrým vlastnostem a odolnosti však nacházejí uplatnění i u civilních provozovatelů, například v těžebním průmyslu nebo u hasičských i záchranářských složek. Vojenské tatrovky doplní i v expozici také zástupce civilní produktové řady v podobě vozu Tatra Phoenix 8x8.

Společnost TATRA DEFENCE VEHICLE (TDV), sídlící rovněž v Kopřivnici, se specializuje na vývoj a výrobu kolových obrněných vozidel a také na jejich opravy či modernizace. V TDV vyrábějí například známé obrněnce Pandur II 8x8 nebo obrněná vozidla TITUS, která si objednala pro své potřeby Armáda České republiky. Právě TITUS na podvozku Tatra 6x6 bude dalším exponátem v expozici holdingu CSG na Dnech NATO. Pro českou armádu v TDV ve spolupráci s dalšími firmami holdingu CSG či francouzskou společností Nexter vyvíjejí tři speciální verze vozidla TITUS – spojovací (KOVS), velitelsko-štábní (KOVVŠ) a místo koordinace palebné podpory (MKPP). V současné době probíhají zkoušky prvních prototypů vozidel TITUS.

Na projektu TITUS pro AČR se podílí i pardubická společnost RETIA patřící do divize CSG Aerospace, která zajišťuje vývoj a implementaci elektronických systémů do vozidel TITUS. Vedle elektronických systémů je doménou formy RETIA radarová a záznamová technika. V expozici CSG na Dnech NATO RETIA představí první český 3D radar nazvaný ReGUARD. ReGUARD je univerzální systém optimalizovaný pro detekci a současné sledování pomalých nízkoletících objektů s malou odraznou plochou a pozemních cílů, samozřejmě ale dokáže vyhledávat a sledovat také letadla či vrtulníky. Je tedy vhodný i pro detekci bezpilotních prostředků. Dále bude k vidění speciální přenosný radar ReTWis 5, který umožňuje detekci živých osob za pevnými nekovovými překážkami a který již například získal první zakázky od bezpečnostních složek v USA. RETIA bude také prezentovat svůj podíl na projektu dodávek nových protiletadlových systémů Spyder pro AČR.

Do divize CSG Aerospace náleží také společnost ELDIS Pardubice. ELDIS se věnuje výrobě a vývoji radarové techniky a systémů pro řízení letového provozu a patří mezi přední české výrobce aktivních radarových systémů, jež slouží civilním organizacím zajišťujících řízení letového provozu i vojenským subjektům. Právě na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě, kde pravidelně probíhají Dny NATO, využívají primární přehledový radar vyrobený společností ELDIS. Na výstavě společnost představí svá modelová řešení možností instalací letištních radarů. 

Další společností divize CSG Aerospace je EUROPEAN AIR SERVICES (EAS). EAS se zabývá výcvikem pilotů a pozemního personálu prostřednictvím výcvikového centra Slovak Training Academy (STA) a dále prodejem vrtulníků a letounů, přičemž nabízí i odborné poradenství a financování nákupů, zajišťuje také dodávky náhradních dílů a údržbu strojů, letecké práce a obchodní leteckou přepravu. EAS je například jediným komerčním provozovatelem legendárních vrtulníků UH-60 Black Hawk v Evropě. Na letošních Dnech NATO EAS představí vrtulník MD 530.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro