POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Elitní stíhač a král akrobatů vystoupí znovu pohromadě

19.09.2019, 10:05

Elitní předváděcí pilot armádního gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král a vítěz prestižního Red Bull Air Race Martin Šonka zopakují své unikátní společné vystoupení. V něm budou mít návštěvníci víkendových Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR jedinečnou možnost vidět dechberoucí letové figury nadzvukového stroje JAS-39 Gripen a akrobatického speciálu Extra-300.

  

Předváděcí pilot nadzvukového stroje JAS-39 Gripen Ivo Kardoš a mistr světa v letecké akrobacii a loňský vítěz prestižní série Red Bull Air Race Martin Šonka s letounem Extra 300 SR znovu připravují a zkoušejí sestavu, při níž proudový stroj a vrtulový speciál létají společně a velmi blízko u sebe.

„Posuzuje se samozřejmě hlavně bezpečnost ukázky, ta je pro nás vždy na prvním místě. Pokud se vše podaří, jak plánujeme, určitě to bude unikátní vystoupení,“ uvedl pilot Ivo Kardoš. Samotnou sestavu pak musel schválit letový ředitel Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR.

Během premiéry Šonka, který je sám bývalým armádním pilotem gripenu, předváděl i svůj tradiční let vzhůru nohama. Kardoš, který se v gripenu při společném vystoupení drží prakticky neustále na minimální rychlosti stroje, zase veřejně jako první na světě provedl výkrut kolem Šonkova letadla.

V přípravě letci museli detailně plánovat a předem rozebrat všechny faktory a situace, které by mohly při takové společné ukázce nadzvukového bojového stroje a akrobatického speciálu nastat.

Kapitán Ivo Kardoš je předváděcím pilotem Gripenu už třetí rok a za své umění získal řadu prestižních ocenění na leteckých show v Evropě. Loni jeho sólové vystoupení návštěvníci Dnů NATO v Ostravě zvolili za nejlepší letovou ukázku. Podobně jako Kardoš, i Šonka má za sebou bohaté zkušenosti s letounem JAS-39 Gripen. Na rozdíl od svého bývalého kolegy se Martin Šonka věnuje naplno pouze akrobatickému létání. Mezi jeho největší úspěchy pak patří vítězství v světové sérií Red Bull Air Race 2018 nebo zlato z mistrovství Evropy v letecké akrobacii z roku 2016.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro