POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Elitní české a polské jednotky zopakují bojový výsadek na letiště

14.09.2020, 13:36

Po loňské úspěšné premiéře se diváci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR opět mohou těšit na unikátní hromadný seskok příslušníků 43. výsadkového praporu Armády ČR a polské speciální jednotky AGAT.

Na čtyřicet českých a polských elitních výsadkářů se podobně jako v minulém roce snese na plochu Letiště Leoše Janáčka Ostrava. K seskoku z nízké výšky na kulatých padácích je vynesou dva letouny CASA C-295 národních letectev.

„Loni se jednalo o první ukázku tohoto typu na naší akci vůbec a jeden z hlavních bodů programu. Jsme tak rádi, že tuto organizačně náročnou ukázku uvidíme znovu i při současné situaci,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Mezinárodní dynamická ukázky dvou elitních výsadkových útvarů je něco, co je k vidění opravdu velmi zřídka.“

43. výsadkový prapor Armády ČR je jediným útvarem tohoto typu v naší armádě. Výsadkový prapor se vyznačuje především svojí vysokou mobilitou, díky čemuž je možné jej využít při široké škále operačního nasazení. „Čtyřicet trojka“ je tak jednou z páteřních jednotek expedičních sil AČR a zúčastnila se operací KFOR v Kosovu či Resolute Support v Afghánistánu. Momentálně přitom prochází výraznou transformací, protože od října se z tohoto praporu stane pluk s více než tisícovkou vojáků a novou výzbrojí, vč. bezpilotních letounů.

Jednostka Wojskowa AGAT je jedním ze speciálních lehkých útvarů spadajících pod Velitelství speciálních sil Ozbrojených sil Polské republiky, pod které spadá také JW Komandosów nebo známý GROM. Tato jednotka byla vytvořena teprve v roce 2011, během této doby se však na Dnech NATO její příslušníci představili již čtyřikrát. Speciální jednotka AGAT, která je dislokována v nedalekých Gliwicích, se zaměřuje především na týlové a diverzní operace. Pro tyto operace je vybavena nejmodernějším vybavením, v jejím arsenálu tak nalezneme např. útočné pušky HK 416, odstřelovací pušky Sako TRG, které využívají také zásahové jednotky Policie ČR nebo vozidla Oshkosh M-ATV.

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro