POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Druhou akrobatickou skupinou letošních Dnů NATO budou chorvatská Křídla bouře

19.06.2022, 08:55

Vedle švýcarské Patrouille Suisse přivítají Dny NATO v Ostravě & Dny vzdušných sil AČR i akrobatickou skupinu Křídla bouře (chorvatsky Krila oluje) s turbovrtulovými PC-9M. Chorvatské letectvo se tak na akci vrací po úspěšné premiéře této skupiny z roku 2018.

Křídla bouře létají v šestičlenné formaci s letouny PC-9M, kterými se na Dnech NATO tradičně prezentuje také slovinské letectvo. Piloti skupiny, na rozdíl od většiny akrobatických skupin, zůstávají aktivními leteckými instruktory, kteří pro vystoupení využívají standardní neupravená letadla. Ta tak nejsou vybavena kouřovými emitory a veškerý efekt ukázky závisí pouze na zručnosti a koordinaci pilotů.

foto: Ironbird Photography

Změna: Účast letounů PC-9M byla zrušena (16. září 2022).

„Křídla bouře jsou světové uznávaným akrobatickým uskupením, což dokládá mimo jiné i ocenění z letecké přehlídky RIAT. Jejich vystoupení, při kterém se letadla přibližují i na méně než dva metry, tak opět nabídne našim návštěvníkům skvělý zážitek,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Navíc tato skupina vhodně doplní jak sólovou ukázku slovinského PC-9M, tak skupinu Patrouille Suisse, jejíž pojetí je vzhledem k používaným nadzvukovým strojům výrazně odlišné.“


PC-9M

PC-9M je součástí rodiny turbovrtulových letounů švýcarské firmy Pilatus. Jedná se o dvoumístný stroj, jenž je obecně využíván k výcviku i úkolům blízké letecké podpory, v tom případě jsou osazeny i příslušnými závěsníky. Celkově bylo vyrobeno asi 250 kusů stroje. 

Letouny PC-9M jsou v chorvatském letectvu v celkovém počtu 17 kusů určeny k primárně k pokročilému výcviku, než piloti usednou do nadzvukových strojů MiG-21. Ty však vzhledem k jejich zastaralosti Chorvaté plánují vyřadit a nahradit je výkonnějšími letouny Rafale francouzského výrobce Dassault.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro