POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO poprvé zažijí průlet F-35

12.09.2022, 15:00

Další velká premiéra čeká návštěvníky letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. V průletu se představí dva letouny 5. generace F-35 Lightning II nizozemského letectva.

Po loňském debutu italských strojů na statice se nejmodernější západní bojové letouny vrací na mošnovské letiště. Návštěvníci tak uvidí v akci další stroj, který je součástí modernizačních projektů Armády ČR. Ta zamýšlí v budoucnu do výzbroje vzdušných sil pořídit letouny F-35 jako náhradu za pronajaté Gripeny.

„Tento průlet se nám podařilo vyjednat díky podpoře našeho hlavního partnera, firmy Lockheed Martin, a jsme rádi, že Dny NATO díky tomu drží ve střední Evropě primát v představování těchto nejmodernějších bojových letounů 5. generace,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „V areálu pak budou moci návštěvníci díky modelu v měřítku 1:1 v českých barvách usednout i do jeho kokpitu.“

Letouny F-35 jsou primárně americkým projektem společnosti Lockheed Martin, přičemž jejich vývoj a výroba probíhají v mezinárodní spolupráci. Jeho hlavní předností je široká variabilita použití – letoun může poskytovat přímou leteckou podporu jednotkám na zemi, provádět průzkum nebo se také zapojit do elektronického boje či potlačovat nepřátelskou protivzdušnou obranu

Mezi vlastnosti, které F-35 řadí mezi letouny páté generace, patří víceúčelovost, stealth technologie (neviditelnost pro radary), vysoká manévrovatelnost či pokročilá avionika. Za jeho vývojem stála především snaha nahradit flotilu letounů F-16. Díky své všestrannosti jej ale letectva začínají používat také místo letounů F/A-18 Hornet, A-10 Thunderbolt II či legendárního AV-8B Harrier II. 

Letoun F-35 je produkován ve třech variantách – klasické verzi A, B se schopností STOVL, tedy vzletu z místa, a verzi C, jež je určena pro letadlové lodě. V současné době těmito stroji disponují především Spojené státy, ale také Spojené království, Izrael nebo Japonsko. V dubnu 2021 svůj první letoun F-35 obdrželo Dánsko. Nizozemsko má momentálně v provozu 24 letounů F-35A, přičemž celkový počet by se měl v budoucnu vyšplhat na 52 strojů.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro