POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

České letectvo předvede na „svých“ dnech maximum svých schopností

21.08.2015, 15:30

Vzdušné síly Armády ČR se na mošnovském letišti představí opět ve velmi silné sestavě. Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na ukázky letových vlastností, simulovaný útok na pozemní cíl i množství techniky na zemi.

Taktické letectvo bude tradičně zastoupeno stíhacími letouny JAS-39 Gripen, které jsou v současnosti nasazeny i na alianční misi Air Policing na Islandu. „Kvůli této misi české Gripeny zrušily všechna svá zahraniční vystoupení a bude je tak možno letos vidět pouze v České republice,“ zmiňuje Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Zajímavostí je, že na Islandu působí proto, že Kanaďané, kteří měli jeho ochranu zajišťovat, nasadili své letouny proti Islámskému státu.“

Poprvé od roku 2008 si diváci budou moci opět vychutnat také dynamickou ukázku 212. taktické letky zahrnující efektní simulovaný úder na pozemní cíl pomocí dvou podzvukových bitevních letounů L-159. Na statické ukázce si diváci budou moci prohlédnout jak klasický L-159, tak cvičný proudový letoun L-39ZA i dvoumístný L-159T1.

Pozadu nezůstane ani vrtulníkové letectvo, které též představí svou techniku na statice i v letových ukázkách – bitevní vrtulník Mi-24 ukáže svou manévrovatelnost, transportní Mi-171Š pak budou moci návštěvníci Dnů NATO vidět při simulované záchraně sestřeleného pilota.

Českou leteckou účast doplní 242. transportní a speciální letka ze základny v Praze v Kbelích. Divákům nabídne statickou ukázku letounu L-410FG pro letecké pozorování a fotografování. Chybět nebude ani CASA C-295M, kterou využijí výsadkáři k předvedení nízkého seskoku.

Armáda nabídne divákům mimo vzdušné techniky také ukázku úzce souvisejících protiletadlových zařízení. Na statické ukázce budou moci shlédnout prezentaci 25. protiletadlového pluku skládající se např. z radiolokátor SURN CZ společně s odpalovacím zařízením 2P25 a nabíjecím přepravníkem Zil nebo radiolokátoru RVR. Tato technika se zapojí i do společné ukázky se 7. mechanizovanou brigádou.  Další z vystavovaných radiolokátorů bude mobilní Radar ST-68U CZ 26. pluku velení, řízení a průzkumu, určený k radiolokačnímu průzkumu a zjišťování především nízko letících cílů.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro