POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Celní správa ČR se představí se špičkovou kynologií a akčním zásahem proti zločincům

01.09.2022, 10:00

I na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR se můžete těšit na účast Celní správy ČR. Ta si pro návštěvníky připravila společnou dynamickou ukázku zásahové jednotky SON se zahraničními kolegy, ukázky technologických vozidel, dovednosti jejich psů a chybět nebude ani expozice zajištěných padělků nebo chráněných živočichů.

Celní správa ČR po roční pauze představí na Dnech NATO skupinu operativního nasazení, známou jako SON. Příslušníci nasazovaní do náročných akcí provedou společný zákrok se slovenskými a polskými kolegy proti nebezpečným pachatelům drogové kriminality.

Celní kynologové pak na ostravském letišti předvedou vyhledávání drog, tabáku, bankovek a osob. Kynologičtí instruktoři Celní správy ČR patří mezi nejlepší na světě, proto také své dovednosti předávají příslušníkům zahraničních sborů. Tuto mezinárodní spolupráci tak představí společně s kynology ze Slovenska, Polska, Německa a Ukrajiny.

Ve statické expozici se mohou návštěvníci těšit na ukázky zajištěných výrobků ze zvířat a rostlin, které jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES. Dále zde uvidí zboží, které je podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví – dětské hračky, kosmetiku, textil a další padělky. Nebude chybět ani linka na výrobu cigaret, kterou celníci zajistili při zásahu proti nelegálním výrobcům.

O své zkušenosti se podělí i odborníci z celně technické laboratoře, která je důležitou součástí Celní správy ČR. Náplní jejich práce je denně analyzovat vzorky nejrůznějších materiálů a výrobků počínaje lihem a tabákem, přes textilie a konče širokou škálou potravin. Kromě jiného také zkoumají pravost úředních dokumentů nebo cigaretových nálepek a lihových kolků.

Pracovníci celní správy budou připraveni poradit návštěvníkům i s praktickými věcmi. Zájemci si budou moci zjistit své případné nedoplatky a pokuty u státních organizací, nebo se dozví informace na téma novinek a povinností při obdržení (nákupu) zásilek do 150 eur, které jsou často spojené například s nákupem z e-shopů mimo Evropskou unii.

Moderní technika je základem kvalitní služby příslušníků celních správ. Proto nebudou chybět ani ukázky mobilního zavazadlového rentgenu, technologického vozidla a hlídkového vozidla mobilního dohledu. Pro případné zájemce o službu nebo práci u Celní správy ČR bude připraven náborový koutek, kde se mimo jiné dozví, co všechno musí splnit pro úspěšné přijetí ke sboru.

V prostoru Celní správy ČR se návštěvníci budou moci setkat i se zástupci Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kteří tuto příležitost využijí pro nábor nových dárců kostní dřeně.

Celní správa ČR se těší na Vaši návštěvu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro