POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Belgický F-16 Solo Display představí Snovou zmiji!

07.07.2022, 11:50

Seznam atraktivních letových ukázek na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR rozšířil F-16 Solo Display belgického letectva. Ten se na mošnovské letiště vrací po čtyřech letech s letounem pojmenovaným Dream Viper.

Zatímco v roce 2018 tento tým představil stroj v kamufláži Dark Falcon (Temný sokol) podle oficiálního označení letounů F-16 Fighting Falcon, jeho letošní polep odkazuje na jejich neoficiální pojmenování Viper. Do kokpitu letounu usedne zkušený kpt. Steven „Vrieske“ de Vries, který je jedním z mála pilotů, jež mají na strojích F-16 nalétáno více než 5 000 hodin. Ten při vystoupeních představuje sílu letounu, jeho specialitou jsou pak manévry, při nichž dosahuje záporných přetížení. 

zdroj: keebeeshooter, Belgian Air Forcezdroj: keebeeshooter, Belgian Air Forcezdroj: keebeeshooter, Belgian Air Force


F-16 Fighting Falcon

"Bojové letouny F-16 jsou jedním ze symbolů Severoatlantické aliance, když je má ve výzbroji více než třetina jejích členů. Jako takové se na naší akci představují každoročně od roku 2007 a jsme rádi, že ani letošek nebude výjimkou, když jej navíc bude mít v rukou nejzkušenější pilot F-16 mimo Spojené státy," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. "V září se tak nad mošnovským letištěm odehraje pomyslný souboj proudových letounů F-16, F/A-18 a Eurofighter Typhoon, které všechny ukáží limity svých schopností v dynamických ukázkách."

F-16 Fighting Falcon je jednomístný víceúčelový letoun 4. generace, který poprvé vzlétl už v roce 1974, díky modernizacím ale stále splňuje požadavky moderního letectva, stále se vyrábí a mnohé státy je čerstvě zařazují do výzbroje. Belgické letectvo však místo další modernizace zvolilo přechod na modernější stroje 5. generace F-35 Lightning II. Jejich první kusy má obdržet v roce 2023 a letouny F-16 tak nyní zažívají jednu z posledních sezon v belgických službách.

Podívejte se na vystoupení belgického F-16 Solo Display v podání kpt. Stefana ‚Vadora‘ Darte na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR 2018:

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro