POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

BAE Systems na Dnech NATO představí budoucnost BVP české armády

13.09.2022, 10:45

BAE Systems přijíždí na letošní Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR představit své bojové vozidlo pěchoty (BVP) CV90 MkIV, které bylo českou vládou vybráno jako nástupce zastaralé sovětské techniky. Návštěvníci se budou moci s vozidlem seznámit v prostoru věnovanému modernizačním projektům české armády. 

BVP CV90 MkIV je nejlepší možnou volbou pro Českou republiku a exkluzivní klub 7 evropských uživatelů, kteří ve své výbavě používají více než 1 300 vozidel v 17 modifikacích, se již těší, že ve svých řadách přivítají dvě nové armády. Kromě České republiky si totiž CV90 MkIV vybrala také Slovenská republika. 

Stroj má za sebou úspěšnou účast v operacích po celém světě včetně koaličních operací pod mandátem OSN či NATO. Vozidlo poskytuje vysokou strategickou i taktickou mobilitu a má schopnost působit proti vzdušným i obrněným cílům. Poskytuje také vysokou odolnost a ochranu posádky v jakémkoli terénu a jakémkoli taktickém prostředí. Ve své třídě do 38 tun poskytuje CV90 bezkonkurenční výkonnost.

Vozidlo patří mezi světovou špičku v odolnosti a bezpečnosti vojáků. Poskytuje flexibilní a modulární řešení pro jakékoli požadavky související s plněním bojových misí. Platforma vozidla využívá modulární systém pancéřování. To chrání osádku před těžkými zbraněmi, včetně improvizovaných výbušných systémů, a protitankovými minami. CV90 také vojáky ochrání před zbraněmi hromadného ničení (chemickými, biologickými, radiologickými a jadernými) díky integrovanému systému OPZHN a FVZ.

Jedná se i o jeden z nejmobilnějších vozů ve své třídě. Jeho chod zajišťuje vysoce spolehlivý a úsporný osmiválcový vznětový motor s válci uspořádanými do tvaru V. Díky němu může provádět rychlé přesuny v náročném terénu i plnit déletrvající úkoly dálkového průzkumu. Dojezd u nejmodernějších verzí dosahuje na silnici až 900 kilometrů.

CV90 střílí jako první. Zvládne integrovat nejrůznější zbraňové systémy podle požadavků zákazníků. Standardně je vozidlo osazeno věží s dvoučlennou osádkou vyzbrojenou osvědčeným kanonem Bushmaster ráže 30 až 35 mm. Obecně vozidlo zvládne téměř jakoukoli konfiguraci. Navíc je vybaveno jednotkou pro programování munice s nadzemním výbuchem (Air Burst Munition), na zaměření cíle orientované rozhraní člověk – stroj (Man Machine Interface) na pracovišti střelce a poskytuje excelentní schopnost likvidace vzdušných cílů.

Ve své třídě poskytuje nejlepší schopnost shromažďování zpravodajských informací, sledování a zjišťování cílů a průzkumu bez ohledu na počasí. Jeho varianty umožňují provádět déletrvající i expediční operace, operace s plným spektrem činností i v síťovém prostředí s omezenou logistikou. Je digitalizováno a odpovídá normě GVA (Generic Vehicle Architecture); poskytuje přesné a včasné informace podporující rozhodovací proces všech úrovní a integruje špičkové technologie. Výsledkem jsou schopnosti ISTAR. Normě GVA odpovídající elektronika vozidla dokáže integrovat stávající i budoucí otevřené produkty C4ISTAR a komunikační zařízení. Schopnosti C4ISTAR integrované ve vozidle CV90 lze rozšířit pomocí systému Battleview 360, kombinace prvků rozšířené a virtuální reality umožňující pozorování okolí vozidla v okruhu 360° i přes pancíř s konformními rozšířenými informacemi o bojišti.

Společnost BAE System Hägglunds mnohokrát dokázala, že zákazníkům umí dodat jakoukoli požadovanou verzi vozidel. To je tím pádem připravené na rozšíření o nové prvky a schopnosti, jako je systém maskování ADAPTIV, pryžové pásy, systém BattleView360 a integrované systémy aktivní ochrany (Active Protection System).

Česká republika má spolu se Slovenskou republikou potenciál stát se průmyslovým jádrem CV90 pro celý region a pro další globální projekty spojené s CV90 společnosti BAE Systems. Ta je připravena maximálně spolupracovat s oběma vládami na úspěšné realizaci projektu. Zásadní přínos bude mít spolupráce také na český (nejen) obranný průmysl, se kterým BAE Systems od počátku velmi intenzivně počítá a se kterým již dlouhodobě spolupracuje. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro