POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Alianční letoun AWACS proletí i přistane na Mošnově

14.09.2016, 11:50

Letoun s „talířem“ AWACS, neboli alianční E-3A Sentry, patří už od své první účasti v roce 2004 k velmi oblíbeným účastníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Letos se představí dokonce v dvojí formě - v sobotu proletí nad mošnovským letištěm, v neděli bude vystaven na statické ukázce.

Letoun se systémem včasné výstrahy a dohledu, tzv. Airborne Warning and Control System (AWACS), mohli návštěvníci v předešlých ročnících vidět povětšinou na statické prezentaci, loni však naopak provedl v rámci programu druhého dne Dnů NATO průlet, po němž ovšem pokračoval zpět na základnu. Letos se ovšem diváci mohou těšit jak na průlet, tak na možnost vidět AWACS zblízka. Vzhledem k době příletu bude zaparkován na konci pojížděcí dráhy směřující do areálu akce a bude tak prvním letadlem, které návštěvníci přicházející v neděli od centrálního parkoviště spatří.

„Alianční letouny AWACS patří k velmi vytíženým strojům a jeho účast byla tedy často z důvodu operačního nasazení na poslední chvíli odvolávána. Jsme tedy rádi, že tentokrát bezpečnostní situace jeho představení na naší akci umožnila,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Navíc tím, že v sobotu nabídne průlet a v neděli jej bude možné vidět zblízka, je jeho účast ještě zajímavější.“ Letoun AWACS se na statickou ukázku vrací po čtyřech letech.

Letoun AWACS dorazí ze své domovské základny v německém Geilenkirchenu. Poprvé na mošnovské letiště dosedl před dvanácti lety jako vůbec první letecký zahraniční účastník Dnů NATO. Díky radaru umístěnému nad trupem slouží jako vzdušné radarové stanoviště, které provádí průzkum a může řídit operace bojových letadel.

Severoatlantická aliance disponuje celkem šestnácti letouny se systémem AWACS, které jsou rozmístěny na základnách v Německu, Itálii, Řeku a Turecku. Česká republika přistoupila k programu Sil vzdušné včasné výstrahy a dohledu v roce 2011, a tak v jeho personálu působí i čeští piloti a operátoři. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro